Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

tocofersolan

Tocofersolan is een in wateroplosbare vorm van vitamine E. Het beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Tocofersolan is te gebruiken bij een bepaalde vorm van ernstige leverziekte. Ook wordt het gebruikt bij cystische fibrose.

Wat doet tocofersolan en waarbij gebruik ik het?

Ernstige leverziekte

Verschijnselen
Tocofersolan wordt gebruikt bij de zeldzame ziekte 'erfelijke chronische cholestase' bij kinderen. Dit is een aandoening waarbij de gal niet goed van de lever naar de darm kan worden afgevoerd. Hierdoor hoopt gal zich op in de lever. Dit geeft de volgende klachten: gele verkleuring van de huid of oogwit, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en jeuk.

Mensen met deze aandoening kunnen vetten niet verteren. Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine. Vandaar dat mensen met deze aandoening onvoldoende vitamine E uit hun voedsel in het lichaam kunnen opnemen. Daardoor ontstaat een vitamine E-tekort.

Effect
Tocofersolan is een wateroplosbare vorm van vitamine E. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E wel opnemen.

Lees meer over ernstige leverziekte . “

Cystische fibrose

Verschijnselen
Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm in veel organen veel taaier dan normaal. Onder andere in de darmen. De darmen kunnen het voedsel daardoor niet goed verteren.

Om toch voldoende voeding binnen te krijgen, is een energierijke voeding nodig met extra veel vitamines, zoals vitamine E.

Effect
Vitamine E vult het tekort als gevolg van cystische fibrose aan. Tocofersolan is een wateroplosbare vorm van vitamine E. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E beter opnemen.

Lees meer over cystische fibrose . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Diarree

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en vermoeidheid.

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Haaruitval

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Huiduitslag en jeuk.

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tocofersolan gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Zuig de drank op in het bijgeleverde spuitje, door de vloeistof uit de fles op te trekken tot het streepje van het aantal milliliters dat is voorgeschreven. De inhoud van de spuit kunt u rechtstreeks in de mond legen door de spuit in te drukken. U kunt het spuitje ook legen in een glas water en daarna het glas water opdrinken. Spoel het spuitje af met water en sluit de fles.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Bij vitamine E-gebrek door erfelijke chronische cholestase, zult u tocofersolan langdurig moeten gebruiken. Bij cholestase is er te veel gal in uw lever.

Terug naar overzicht