Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

romosozumab

Romosozumab helpt bij de aanmaak van botten en remt de afbraak van botten. De botten worden hierdoor sterker.

Artsen schrijven het voor om ernstige botontkalking (osteoporose) bij vrouwen na de overgang te behandelen.

Wat doet romosozumab en waarbij gebruik ik het?

Botontkalking

Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak, waardoor de botten brozer worden. Daardoor breken ze eerder en kunnen de wervels van de ruggengraat inzakken.

U merkt zelf meestal niet dat u botontkalking heeft. Uw arts kan met een botdichtheidsonderzoek bekijken hoe stevig uw botten zijn.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor botontkalking. De belangrijkste zijn:

 • ouder worden: vanaf ongeveer 45jaar is de aanmaak van bot minder dan de afbraak. Dit is het geval bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben meestal sterkere botten dan vrouwen. Ze hebben hierdoor minder snel last van botontkalking;
 • de overgang bij vrouwen, doordat het lichaam vanaf de overgang minder oestrogenen aanmaakt. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten;
 • verwijdering van de eierstokken bij vrouwen, aangezien de eierstokken oestrogenen aanmaken, die weer voor  de botopbouw zorgen;
 • gebruik van veel bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals prednison, gedurende langere tijd of gebruik van bepaalde medicijnen die gebruikt worden bij prostaatkanker en borstkanker. Deze hebben botontkalking als bijwerking.
 • te weinig beweging. Beweging stimuleert de botopbouw.
 • te weinig vitamine D. Vitamine D zorgt dat de botten calcium (kalk) opnemen. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt. Als u weinig in de buitenlucht komt of een donkere huid heeft, heeft u kans op een tekort aan vitamine D.
 • te weinig calcium (kalk) in het voedsel. Voldoende calcium krijgt u binnen met minimaal 4 zuivelconsumpties per dag, zoals een glas melk, een bakje yoghurt of een boterham met kaas.

Behandeling
Bij botontkalking schrijven artsen meestal eerst medicijnen van het type bisfosfonaat voor, zoals alendroninezuur of risedroninezuur.
Als deze eerste-keuze-middelen niet voldoende helpen of niet gebruikt kunnen worden, dan kan de arts romosozumab voorschrijven bij vrouwen.

Werking
Romosozumab stimuleert de aanmaak van nieuwe botcellen. En remt de botafbraak. Van de werking van romosozumab bij botontkalking merkt u zelf niets. Als u het samen met voldoende calcium en vitamine D gebruikt, worden uw botten sterker. U heeft minder kans op botbreuken.

Lees meer over botontkalking . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Neusverkoudheid en zelden ontsteking van de bijholten. Deze holten zitten in uw voorhoofd. En in uw wangen, links en rechts naast uw neus.

 • Gewrichtspijn

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag, ontsteking van de huid en zeer zelden netelroos of galbulten.

  U kunt last hebben van een rode huid, jeuk, bultjes, blaasjes of schilfers op de huid. Dit kan wijzen op overgevoeligheid maar dat hoeft niet (zie: overgevoeligheid). Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

 • Hoofdpijn en nekpijn

 • Spierspasmen

  Een spier beweegt zonder dat u dat wilt. Dit kan pijn doen. Dit kan wijzen op te weinig calcium in uw bloed maar dat hoeft niet (zie: te weinig calcium (kalk) in uw bloed). Raadpleeg bij spierspasmen uw arts. 

 • Pijn en roodheid op de plaats van de injectie.

  Deze verschijnselen trekken vanzelf binnen een paar dagen weg.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

   

  Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Te weinig calcium (kalk) in uw bloed. U kunt last hebben van kramp in uw spieren of spierspasmen. Of van een doof of tintelend gevoel in handen, voeten of rond uw mond. 

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

 • Hartaanval (hartinfarct). U kunt last hebben van een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst of kortademigheid. Waarschuw dan direct een arts. 

 • Beroerte. U kunt last hebben van een scheve mond, u praat onduidelijk of verward, minder gevoel in uw arm of been, minder kracht in uw arm of been. Bel direct 112.

 • Staar (een blijvende vertroebeling van de ooglens: cataract). Neem contact op met uw arts als u minder scherp ziet, minder kleur ziet of dubbel ziet.

  Staar komt meestal alleen voor bij regelmatig gebruik gedurende meerdere jaren.

 • Afsterven van het kaakbot. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van kaakpijn, tandproblemen, mondklachten, wondjes in de mond of een vreemd gevoel in de kaak.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik romosozumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet. Bij botontkalking is het wel belangrijk voldoende calcium en vitamine D te gebruiken. Dit helpt bij de botaanmaak.

Calcium zit vooral veel in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas.
Vitamine D zit maar weinig in voedsel, een klein beetje wordt toegevoegd aan margarine. De meeste vitamine D maken mensen zelf in hun huid aan, onder invloed van zonlicht.

De arts zal voor en tijdens de behandeling met romosozumab extra calcium en vitamine D voorschrijven, zodat u voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Artsen schrijven romosozumab alleen voor aan vrouwen na de overgang. Dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken.

Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is namelijk te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Artsen schrijven romosozumab alleen voor aan vrouwen na de overgang. Dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts.

Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het slecht is voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

U krijgt dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. In uw bovenarm, dijbeen of buik. U kunt de injectie door een arts of verpleegkundige laten toedienen. Of uw arts of verpleegkundige leert u hoe u uzelf moet injecteren.

Dit medicijn zit in een voorgevulde injectiespuit. Deze kunt u 1 keer gebruiken.

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de voorgevulde spuit om. U mag de spuit niet schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • U gebruikt 2 injectiespuiten per keer. Haal de injectiespuiten een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET in uw hand of met de magnetron, dan werkt het medicijn minder goed.

Wanneer?

U gebruikt de injecties 1 keer per maand.

Hoelang?

U gebruikt dit medicijn 12 maanden.

Terug naar overzicht