Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

riluzol

Artsen schrijven riluzol voor bij amyotrofe laterale sclerose (ALS). Riluzol vertraagt de voortgang van de ziekte met enkele maanden.

Wat doet riluzol en waarbij gebruik ik het?

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. In de hersenen en ruggenmerg zijn zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij ALS sterven deze zenuwcellen af. Hierdoor komen er geen signalen vanuit de hersenen meer aan bij de spieren. De spieren worden steeds zwakker. Na verloop van tijd doen de spieren het niet meer.

Verschijnselen
De aandoening begint vaak met spierzwakte in armen of benen, spierkramp of spreek- of slikklachten. De spierzwakte neemt geleidelijk aan toe en geeft steeds meer beperkingen. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Uiteindelijk zullen bij de meeste mensen na 3 tot 5 jaar ook de ademhalingsspieren uitvallen, waarna men overlijdt.

Werking
Het is onbekend hoe riluzol precies werkt bij ALS. Wel is bekend, dat riluzol glutamaat blokkeert. Glutamaat is een boodschapperstof in zenuwen. Bij ALS blijkt te veel glutamaat in de zenuwbanen van het ruggenmerg te zitten.

Effect
Riluzol zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat, vooral als het direct vanaf het begin van de ziekte wordt gebruikt. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken blijkt dat dit medicijn het leven gemiddeld met 3 tot 6 maanden verlengt.

Lees meer over amyotrofische laterale sclerose (als) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.

  Heeft u last van misselijkheid? Het kan helpen om riluzol met wat voedsel in te nemen.

 • Vermoeidheid

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid en duizeligheid.

 • Pijn, zoals hoofdpijn.

 • Beschadiging van de lever of van de alvleesklier. Waarschuw uw arts als u gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, donkere urine, jeuk, buikpijn of misselijkheid krijgt.

  Uw arts zal uw lever elke 3 maanden controleren, in het begin vaker.

 • Hartkloppingen

  Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.

 • Prikkelend, branderig of pijnlijk gevoel in de mond.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte of rode bloedcellen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond krijgt of extreem moe bent, moet u direct contact opnemen met uw arts.

 • Longproblemen. Heeft u last van hoesten en een bemoeilijkte ademhaling? Stop dan met het gebruik en waarschuw meteen een arts.

  Na stoppen gaan de longproblemen meestal weer weg.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, benauwdheid, duizeligheid of flauwvallen. Ook kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

  In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor riluzol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het in de toekomst niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik riluzol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Let op: ook ALS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt de sufheid en moeheid door dit medicijn. Drink het daarom met mate.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en dan bijwerkingen bij het kind geeft. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Met een half glas water innemen. Eventueel mag u de tabletten vooraf fijnmaken. Heeft u een voedingssonde? U mag de fijngemaakte tablet oplossen in water en dan via de sonde toedienen.

Wanneer?
Nadat de aandoening ALS is vastgesteld kan de arts meteen met dit medicijn starten. U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Neem de doses met 12 uur tussentijd, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.

Terug naar overzicht