Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

resorcinol

Resorcinol werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Resorcinol weekt dit laagje van de huid los.

Artsen schrijven resorcinol op de huid voor bij de huidaandoening hidradenitis.

Wat doet resorcinol en waarbij gebruik ik het?

Hidradenitis

Andere namen voor hidradenitis zijn zweetklierontsteking, hidradenitis suppurativa, acne inversa of acne ectopica.

Verschijnselen
Hoewel de aandoening ook wel acne inversa of acne ectopia wordt genoemd, is het niet hetzelfde als acne (jeugdpuistjes). De zwellingen lijken op een puisten of kunnen iets langwerpig zijn. Ze kunnen met pus gevuld raken en openbarsten. De aandoening komt vooral voor in lichaamsplooien, zoals in de oksels en liezen. Verder kunnen de ontstekingen zitten in de bilspleet en schaamstreek, onder of tussen de borsten, achter de oren of in de nek. In veel gevallen komen de ontstekingen steeds terug. Daardoor ontstaan onderhuids zwellingen, holtes en gangetjes en later littekens. Het kan een onaangename geur geven.

Oorzaak
Bij hidradenitis zijn haarzakjes, talgklieren en zweetklieren ontstoken. De klachten verergeren als de ontstekingen openbarsten en geïnfecteerd raken met bacteriën. Er lijkt meer kans op de ontstekingen te zijn bij mensen die roken, met diabetes of met overgewicht. Bovendien komt het bij vrouwen en in sommige families vaker voor. De ontstekingen kunnen verergeren bij stress, veel zweten en bij het dragen van strak zittende kleding. 

Behandeling
Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Als de ontstekingen vaak terugkomen schrijven artsen meestal een lotion met een antibioticum voor, zoals clindamycine. Deze moet u dan 3 maanden gebruiken. Als dit niet voldoende helpt kan de arts ook een antibioticum om in te nemen erbij voorschrijven, zoals tetracycline. Als dat ook niet werkt, kan de arts resorcinol voorschrijven.

Werking
Resorcinol smeert u op de ontstekingen. Het weekt de bovenste laag van de huid los. Hierdoor vermindert resorcinol de verstopping van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ontstekingen korter duren en dat het minder pijn doet.

Lees meer over hidradenitis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

 • Irritatie van de huid. U heeft dan last van roodheid en schilfering op de plekken waar u de crème smeert.

  Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

 • Verkleuring van de huid 

  Dit verdwijnt als u stopt met het medicijn.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Zeer zelden bij langdurig gebruik op grote huidoppervlakten: zweten, duizeligheid, flauwvallen, verkleuring van de urine en een epileptische aanval.

  Bij langdurig gebruik op grote huidoppervlakten: opname van te veel resorcinol door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals zweten, duizeligheid, flauwvallen, verkleuring van de urine en een epileptische aanval. Gebruik de crème daarom maximaal enkele weken op grote huidoppervlakten. Overleg hierover met u arts. En neem contact op met uw arts, als u een van de bijwerkingen krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik resorcinol gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u deze crème met een volgende crème weg smeert.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij deze crème zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Breng de crème aan op de ontstekingen.

Let op: deze crème maakt vlekken op kleding en beddengoed.

Wanneer?
U mag de crème smeren op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u het minder snel.

Hoe lang?

 • Gebruik de crème zolang uw klachten heeft. Overleg met uw arts als u na enkele weken nog geen effect merkt.
 • Gebruikt u de crème op grote huidoppervlakten? Gebuik het dan maximaal enkele weken. Overleg hierover met uw arts.
Terug naar overzicht