Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

psylliumzaad

Psylliumzaad heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij verstopping (obstipatie), aambeien en anusscheurtjes. Het wordt soms gebruikt bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping of diarree.

Wat doet psylliumzaad en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting harder is dan normaal. Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress en door een aantal geneesmiddelen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
 • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Voorkom stress.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor de verstopping, kunt u proberen of psylliumvezels de klachten verminderen.

Werking
Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van dit middel veel te drinken: 1,5 tot 2 liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na 1 tot 3 dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en (bijvoorbeeld bij aambeien) minder pijnlijk verloopt.

Lees meer over verstopping . “

Aambeien

In de anus zitten zwellichamen (kussentjes) die ervoor zorgen dat gas en vocht niet naar buiten lekken. De zwellichamen zitten bevestigd met een elastisch weefsel. Als dit weefsel beschadigd raakt of minder elastisch wordt, kunnen de zwellichamen uitzakken. We spreken dan van aambeien.

Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel makkelijk, zodat zijn eerder aambeien krijgen.

Verschijnselen
U merkt een aambei op aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed wordt afgesloten en vocht van de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

Voorkomen
Aambeien kunnen ontstaan door verstopping. Psylliumvezels kunnen worden gebruikt om de verstopping te verminderen. Hierdoor heeft u minder kans op het ontstaan van aambeien.

Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken.

Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na 1 tot 3 dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt.

Lees meer over aambeien . “

Anusscheurtjes

Anusscheurtjes zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. De scheurtjes worden in de meeste gevallen door (dikke) harde ontlasting veroorzaakt, maar zij kunnen ook ontstaan bij seksueel contact via de anus.

Anusscheurtjes kunnen klachten geven van pijn bij en na ontlasting, jeuk, branderig gevoel, en licht bloedverlies. Als daardoor de ontlasting wordt opgehouden, worden de klachten alleen maar erger. De ontlasting wordt harder waardoor de scheurtjes steeds open scheuren en meer pijn veroorzaken.

Voorkomen
Psylliumvezels kunnen worden gebruikt om de harde ontlasting te verminderen.
Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken.

Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na één tot drie dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt

Lees meer over anusscheurtjes . “

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u voor een lange tijd last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel langs de darmen komt. Ook kunt u last hebben van winden laten, afwisselend verstopping of dunne ontlasting (diarree), een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende te bewegen en stress te voorkomen, kunnen de klachten minder worden. Als u veel last heeft van diarree of verstopping, kunt u psylliumvezels gebruiken.

 • Bij verstopping gebruikt u psylliumvezels in combinatie met veel water.
 • Bij diarree gebruikt u psylliumvezels in combinatie met weinig water.

Effect

 • Verstopping: psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van dit medicijn veel te drinken: 1,5 tot 2 liter per dag. Anders kan dit medicijn gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.
 • Diarree: psylliumvezels binden in de darmen aan het vocht dat te veel is. Hierdoor wordt de ontlasting vaster. Het is belangrijk om bij gebruik van dit medicijn weinig te drinken, zodat het medicijn zoveel mogelijk aan het vocht in de darmen kan binden.
Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • U kunt last krijgen van een onaangenaam gevoel in de bovenbuik; dit gaat meestal vanzelf over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Allergische reacties zijn mogelijk ook na inademing van het poeder of na contact met de huid, ogen of neus. De verschijnselen kunnen zijn: huiduitslag, jeuk en ontsteking van oog of neusslijmvlies. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

  In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor psylliumzaad. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

 • Lijdt u aan diabetes, let er dan op dat u een suikervrij product gebruikt.

  Sommige producten bevatten veel suiker; vraag uw apotheek welk product geschikt voor u is.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik psylliumzaad gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel.

alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben.

Zorg dat u dagelijks veel drinkt, zodat dit middel goed in de darmen kan opzwellen. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Breng de benodigde hoeveelheid in een flink glas (longdrinkglas) water, vruchtensap of melk; goed roeren en direct opdrinken. In melk zal het niet zo mooi oplossen.

U mag het ook met vla of yoghurt mengen.

Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.

Wanneer?
Niet innemen vlak voor het slapen gaan. Anders kan verstopping of afsluiting van de darm ontstaan.

Houd er rekening mee dat door dit middel de darminhoud toeneemt. Het innemen vlak na een grote maaltijd kan misschien darmklachten geven.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langdurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.

Terug naar overzicht