Medische Encyclopedie – Apotheek Berghem – Berghem

Apotheek Berghem

Molenweg 2a 5351EV Berghem Tel:0412-401751

Medische Encyclopedie

Inhoud

prednisolon in het oog

Prednisolon behoort tot de geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten als jeuk, roodheid en zwelling afnemen.

Artsen schrijven het voor bij oogontsteking en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet prednisolon in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door infectie

Verschillende delen van het oog kunnen ontstoken raken, zoals:

 • de iris: het gekleurde deel van het oog, achter het hoornvlies;
 • het binnenste van het oog, zoals het netvlies;
 • de oogzenuw, die de beelden naar de hersenen stuurt;
 • het bindvlies: het slijmvlies op het oogwit, op de onderrand en aan de binnenkant van de oogleden;
 • het hoornvlies: het doorzichtige deel voor de pupil en iris.

De verschijnselen van een oogontsteking zijn vooral wazig zien, maar ook roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Oogontstekingen hebben verschillende oorzaken, zoals een allergische reactie, irritatie, een infectie of een operatie, maar kunnen ook ontstaan als gevolg van andere ziektes, zoals de ziekte van Besnier Boeck en de ziekte van Bechterew of andere reumatische ziekten.

Behandeling
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft, zeker als de ontsteking zich aan de buitenkant van het oog bevindt.

Een oogontsteking wordt bij voorkeur behandeld met een medicijn dat de oorzaak aanpakt, zoals antibiotica of anti-allergiemiddelen. Is de oorzaak geen infectie of allergie of zijn de verschijnselen ernstig, dan schrijven oogartsen soms ontstekingsremmende oogdruppels voor, zoals deze prednisolon oogdruppels.

Bij sommige oogontstekingen binnen in het oog is een langdurige behandeling nodig.

Effect
Prednisolon remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Als de oorzaak van de oogontsteking een infectie is met een bacterie, virus of schimmel, mag dit middel alleen worden gebruikt in combinatie met een antibioticum of medicijn tegen virus- of schimmelinfectie.

Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij een allergie reageren uw ogen te sterk op prikkels uit uw omgeving, zoals huisstofmijt, schimmels, pollen of huidschilfers van huisdieren. Door allergie ontstoken ogen jeuken, tranen en zijn rood. Soms is het oogwit opgezwollen.

Behandeling
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Door allergie ontstoken ogen worden bij voorkeur behandeld met een anti-allergiemiddel, dat de werking van histamine blokkeert. In ernstige gevallen kan uw arts prednisolon oogdruppels voorschrijven.

Prednisolon remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Te laat opmerken van ooginfecties doordat dit middel de roodheid, zwelling en jeuk vermindert, die meestal bij een ooginfectie optreden. De infectie zelf kan dan wel schade aanrichten. Let daarom goed op andere verschijnselen die op een infectie kunnen wijzen, zoals pusvorming en blaasjes.

 • Overgevoeligheid voor prednisolon of het gebruikte conserveermiddel. De overgevoeligheid kunt merken aan verergering van de roodheid en jeuk of aan het feit dat deze klachten niet overgaan.

  Neem contact op met uw arts. Er bestaan ook oogdruppels met prednisolon zonder conserveermiddel. Wellicht zijn deze geschikter voor u. Meld de overgevoeligheid altijd aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel in de toekomst niet meer krijgt.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid.

  Als u merkt dat u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.

Pas na enkele weken gebruik:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een verhoogde oogboldruk (glaucoom) kan ontstaan bij personen die daarvoor gevoelig zijn.

  Overleg voor gebruik met uw arts als u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, terwijl deze niet wordt behandeld door de oogarts. Moet u dit middel langer dan twee weken achtereen gebruiken, dan zal de arts regelmatig uw oogdruk controleren.

 • Wazig zicht door vertroebeling van de lens (staar). Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Heeft u al last van staar, raadpleeg dan uw arts over de risico's van gebruik.

  De lensvertroebeling kan vaak alleen met een oogoperatie worden hersteld.

 • Dunne huid rond de ogen, waardoor deze makkelijker beschadigt.

  Dit kunt u voorkomen door na druppelen overtollige vloeistof die weer uit het oog loopt met een papieren zakdoekje van de wang te vegen.

 • Direct na het druppelen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik prednisolon in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens drie minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit middel geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gedurende enkele dagen kunt u dit middel veilig gebruiken zonder nadelige gevolgen voor het kind. Over gebruik van dit oogmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat u het ook gedurende langere tijd kunt gebruiken. Hoewel u het in de ogen toedient, kan er altijd iets van de werkzame stof in uw bloed terechtkomen en via de placenta uw kind bereiken. Gaat u dit middel gedurende een week of langer gebruiken, bent u zwanger, of wilt u tijdens de kuur zwanger worden, overleg dan vooraf met uw arts.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit middel gebruikt. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Oogdruppels

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt van het soort conserveermiddel af of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Ook is er veel kans dat u geen contactlenzen mag dragen vanwege de oogontsteking zelf. Vraag dit na bij uw arts.
 • Schud zo nodig het oogdruppelflesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Neem het oogdruppelflesje of een plastic tubetje oogdruppels, bestemd voor eenmalig gebruik. Draai het dopje eraf.
 • Neem het oogdruppelflesje of plastic tubetje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje of plastic tubetje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje of het tubetje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje of tubetje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje of tubetje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje of gooi het restant van het tubetje weg.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Als u een oogdruppelflesje gebruikt, dan kunt u in de apotheek om een oogdruppelhulp vragen. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Oogzalf

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogzalf gebruikt.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven. De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit middel moet gebruiken. In het algemeen is dit enkele dagen tot twee weken. In sommige gevallen kan dit middel ook langdurig worden gebruikt.

Als u echter na een aantal dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering merkt, of als de klachten juist verergeren, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts.

Terug naar overzicht